Zonneboilers

De zonneboiler is een groene energiebron aan lage kost en met een hoog rendement.

Wens je hierover graag meer informatie, aarzel niet om ons te contacteren voor een plaatsbezoek of offerte.

Hoe werkt het?

Werking Zonneboiler
  1. De sturing van de zonneboiler voelt een temperatuurverschil tussen het water in de boiler en het glycol-water mengsel dat door de zonnecollector stroomt.

  2. De pomp begint het mengsel rond te pompen waardoor de temperatuur van de zonnecollector daalt en het water in de boiler wordt opgewarmd.

  3. Wanneer de boiler de vooropgestelde temperatuur bereikt heeft stopt de pomp. Ook wanneer de zonnecollector niet voldoende warmte kan leveren, zal de pomp stoppen.

  4. De boiler kan nu water leveren aan alle aftappunten in de woning (douche, keukenkraan,...). Als veiligheid wordt er een thermostatische mengkraan voorzien, hierdoor wordt het warm water gemengd met koud water om verbranding te voorkomen.

In de winter of in periodes met onvoldoende zonlicht zal de zonneboiler worden gebruikt als voorverwarming. Dan zorgt de centrale verwarmingsketel of de elektrische weerstand voor de hoofdverwarming.

Een goed gedimensioneerde zonneboiler kan voorzien in 60% van de jaarlijkse warmwaterbehoefte.

Voordelen

Natuurlijke energiebronnen worden steeds schaarser en daarom wordt hernieuwbare energie belangrijker. De zonneboiler is de manier om je sanitair water, je huis of je zwembad te verwarmen op een duurzame manier.

  • Efficiënt

Hoewel ze beide hun energie halen uit de straling van de zon, zijn zonnecollectoren verbonden met een zonneboiler iets heel anders dan zonnepanelen. Met zonnepanelen wordt elektrische stroom opgewekt, met zonnecollectoren warm water. Bovendien hebben zonneboilers een aanzienlijk hoger rendement dan zonnepanelen: dat komt doordat de omzetting van zonne-energie in warmte maar liefst tot 4 maal zo efficiënt gebeurt dan de omzetting van zonne-energie naar elektriciteit.

  • Een ecologische investering

Gedurende zijn levensloop van 25 jaar spaart een zonneboiler voor een gemiddeld gezin tussen de 15 à 20 ton CO2 uit. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 gereden autokilometers. Indien iedereen die volgend jaar plant om zijn boiler te vervangen, zou kiezen voor een zonneboiler, dan besparen we met zijn allen niet minder dan 50.000 ton CO2. En dat elk jaar weer. Ter vergelijking: om een zelfde CO2-besparing te realiseren zouden alle inwoners van een middelgrote stad (50.000 inwoners) dat jaar hun auto in de garage moeten laten staan.

  • Terugverdientijd

De terugverdientijd van een zonneboiler vastpinnen is niet zo eenvoudig. Veel hangt af van je warmwaterverbruik, de wijze waarop je momenteel je warm water produceert en het type en de grootte van je installatie. Dat maakt dat de terugverdientijd varieert tussen de 5 en 25 jaar, met een gemiddelde van 13 jaar voor een gezin. Dit dankzij een premie van de netbeheerder, die tot 40% van je investering dekt.

  • Onbezorgd en onafhankelijk

Met een zonneboiler heb je geen last van netvergoedingen. Dat komt omdat een zonneboiler in hoge mate onafhankelijk werkt van het elektriciteitsnet. Enkel de sturing en het omlooppompje, dat de warmte doet transporteren van de zonnecollector naar de boiler, vragen wat elektriciteit. Ook de onderhoudskosten zijn erg beperkt, al is een tweejaarlijks nazicht wel aan te bevelen.

  • Tot 60% van je warm water gratis

Met een zonneboiler kun je als gezin al gauw 100 tot 300 euro per jaar besparen, afhankelijk van je warm water verbruik en huidige verwarmingsbron. Maar je kunt je zonneboiler nog beter laten renderen door je wasmachine of vaatwasser aan te sluiten op je warm water circuit. Zo kan je 50 tot 60 % besparen op het elektriciteitsverbruik. Wel check je best eerst of je toestellen geschikt zijn voor deze toepassing.

Onze merken

Realisaties

Veelgestelde vragen

Er zijn een aantal factoren die hierbij belangrijk zijn:

  1. Aantal bewoners
  2. Het verbruik van warm water
  3. Inhoud van de boiler
  4. Totale volume warm water dat je wil verwarmen met de zonneboiler
  5. Locatie van je woning
  6. Oriëntatie van je dak
  7. Hellingshoek
  8. Oppervlakte van de zonnecollectoren

Wij geven u hierover graag persoonlijk advies opdat u een weloverwogen keuze kan maken.

In 2020 kan je via de netbeheerder een premie van €550 per m² bekomen. Deze premie bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag en kan ook niet hoger zijn dan €2.750.

Het is ook mogelijk om in bepaalde gemeentes specifieke premies aan te vragen voor het installeren van een zonneboiler. Je kan daarom best zelf nagaan of jouw gemeente zo’n premies aanbiedt.

Ja, een naverwarming is noodzakelijk om steeds over voldoende warm water te beschikken. In ons West-Europees klimaat is er niet steeds voldoende licht om in al het nodige sanitair warm water te voorzien. De zonneboiler staat garant voor 50% tot 65% van het sanitair warm water op jaarbasis. De naverwarming zal instaan voor het bijverwarmen op dagen met minder licht.

Zonnepanelen en zonneboilers worden normaal gezien automatisch gedekt door uw brandverzekering. Er is dus geen nood om een aparte verzekering aan te gaan. Ook stormschade of brandschade vallen in principe onder de polis van je brandverzekering. Wij raden wel aan de verzekeringen alsnog op de hoogte te brengen van deze toevoegingen aan je woning.

Een zonneboiler verdient zich terug op een periode van om en bij de 13 jaar. Gezien de lange levensduur is dit een zeer veilige investering. Als de energieprijzen verder stijgen, wordt de terugverdientijd nog korter.

Bovendien is er een premie verkrijgbaar via de netbeheerder.

Meer en meer worden zonneboilers gecombineerd met warmtepompen. Warmtepompen zijn het meest efficiënt bij lage watertemperaturen zoals bij vloerverwarming. De zonneboiler is dan weer super efficiënt in de productie van sanitair warm water. Warmtepomp en zonneboiler vormen dan ook een logische combinatie.