Hoe werkt het?
Een warmtepomp is een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verwarmingsketel, aardgasaansluiting of elektrische verwarming.
Warmte uit de natuur
Een warmtepomp kan voor milieuvriendelijke warmte zorgen, omdat het de warmte uit de natuur benut. Het haalt warmte uit lucht, grond of water en brengt die van een relatief lage temperatuur naar een hogere temperatuur. De warmte die via de warmtepomp vrijkomt, kan gebruikt worden voor de centrale verwarming, de productie van warm water en zelfs voor de verwarming van het zwembad.
Werking van de warmtepomp: de compressietechniek
De meeste warmtepompen werken op basis van de compressietechniek. Dat betekent dat de warmte uit de natuur gehaald wordt via een koelvloeistof die de warmte transporteert. Deze koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt daarna.
Concreet wordt deze koelvloeistof van de warmtepomp naar een verdamper buiten de woning geleid. Door het temperatuurverschil neemt de vloeistof warmte op uit de omgeving. De koelvloeistof bereikt op lage druk haar kookpunt en verdampt. Deze damp wordt door een compressor samengeperst, totdat de damp een hogere temperatuur heeft bereikt dan de lucht of het water van de centrale verwarmingsinstallatie in de woning. Daarna komt deze damp in de condensor terecht waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Het ontspanningsventiel verlaagt vervolgens de druk zodat de damp weer afkoelt. De damp condenseert en wordt opnieuw een vloeistof. De kringloop kan opnieuw beginnen.
Welke warmtebron kiezen?
U heeft keuze uit vijf verschillende systemen.
Allereerst is er de water/water-warmtepomp die zijn warmte gaat zoeken in het grondwater. Dat vereist een boring van waaruit het grondwater naar boven wordt gepompt. Woont u in de stad dan zal deze optie al minder aantrekkelijk zijn. De vrij hoge investeringskosten worden gecompenseerd door een uitstekend rendement, het hoogste van alle warmtepompen.
Optie twee is de bodem/water-warmtepomp, een geothermisch systeem met een horizontaal of verticaal buizennetwerk. De warmte wordt bij dit systeem niet onttrokken aan het grondwater maar aan de bodem. Dit vraagt om een geschikte ondergrond en een goede isolatie in huis. In de stad zal dit wederom moeilijk realiseerbaar zijn.
Een lucht/water-warmtepomp geeft de warmte aanwezig in de buitenlucht door aan een systeem voor vloerverwarming, centrale verwarming of sanitair warm water. Door het heersende klimaat zal men hiermee nooit het rendement bereiken dat een geothermische pomp haalt. Troeven zijn de eenvoudige installatie, ook in de stad, en de beperkte kosten.
De lucht/lucht-warmtepomp werkt op dezelfde manier als het vorige type maar zal de lucht verwarmen en rechtstreeks in de woning blazen. In de zomer kan deze pomp fungeren als airconditioning.
Ten slotte is er nog de bodem/bodem-warmtepomp die de warmte uit de grond afgeeft in de vorm van vloerverwarming.